Pullinen-Valtonen, Pirkko

Paikkakunta:

Riihimäki

Syntymävuosi:

1950

Tekniikat:

maalaustaide, sekatekniikka

Pirkko Pullinen-Valtonen on ammatiltaan graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Hän oli 20 vuotta graafisena suunnittelijana Kuvittamossa (graafisen alan yritys), jonka jälkeen työ jatkui toiset 20 vuotta hänen miehensä kanssa omassa mainostoimistossa.

Lempitöitäni olivat aina kuvitukset, erityisesti lapsille. Töitäni sanottiin usein naivistisiksi, mikä siihen aikaan oli mielestäni negatiivista.

Ennen pitkää negatiivinen suhtautuminen muuttui täysin päinvastaiseksi:

Kun myöhemmin tutustuin vähitellen naivistiseen taiteeseen, negatiiviset tuntemukset vaihtuivat positiivisiksi, maailman naivistinen taide sisälsi juuri sitä ihastuttavaa, alkukantaista, kansankulttuurista, lapsenmielistä, satumaista taidetta, josta pidin. Ja sellaista halusin itsekin tehdä.

Vasta ihmisten palautteen seurauksena Pullinen-Valtonen alkoi tutustua tarkemmin naivismiin ja naivistisiin taiteilijoihin. Ennen pitkää kuvitustöiden rinnalle alkoi syntyä naivistisia maalauksia. Naivistit Iittalassa -joulutapahtumiin ja -kesänäyttelyihin hän alkoi osallistua 2010-luvulla. Yhteys naivismiin on viime vuosina ollut erityisen intensiivinen siksikin, että Pirkko Pullinen-Valtonen on vuodesta 2011 asunut Iittalassa.

Pullinen-Valtonen on tehnyt kuvitustöitä lehtiin ja kirjoihin. Sen lisäksi hänen tuotantoonsa kuuluu joulukalentereita, kortteja, julisteita karttoja, dia-sarjoja ja paperinukkeja. Erityisesti hän mainitsee joulukorttien tilaajat Suomen Lähetysseuran ja Tuomasyhteisön. Tunnettu on hänen HelsinkiMissiolle muotoilemansa Cityenkeli, josta hän teki ensimmäisen version jo vuonna 1996.

Kotisivuillaan Pullinen-Valtonen on esitellyt laajaa tuotantoaan, jota tutkimalla huomaa, kuinka monipuolisesti hän on työskennellyt eri tekniikoilla ja ilmaisukeinoilla. Sen pohjalta on löytynyt luonteva yhteys myös naivistisiin maalauksiin. Kun sitten tutkii hänen naivistisia maalauksiaan, voi huomata, ettei muun tuotannon anti liity pelkästään naivistisiin piirteisiin. Sieltä tulee myös piirtäjän taito ja rohkeus niin värinkäyttöön kuin maalauksellisuuteenkin.

Naivistina taiteilija käyttääkin lopulta koko sitä luovaa varantoa, jota on vuosikymmenten aikana hankkinut. Ratkaiseva ero on kuitenkin siinä, että naivistina hänen ei tarvitse tehdä tilaustöitä ja noudattaa tilaajan ehtoja, vaan nyt hän itse on maalaustensa ”tilaaja”. Nyt hän todellakin tekee ensin itselleen ja vasta sitten muille.

Minua kiehtovat luonto, kauneus, eläinten ja ihmisten välinen kiintymys sekä yhteisöllisyys. Haluan maalata tarkkoja yksityiskohtia runsailla väreillä. Akryyli- ja öljymaalauksissa sellainen on osoittautunut haastavaksi. Minulle tutuimmilla vesiväreillä ja värikynillä se on helpompaa, mutta harjoitus tekee mestarin – ehkä joskus vuosien kuluttua!