Hurskainen, Sinikka

Paikkakunta:

Akaa

Syntymävuosi:

1970

Tekniikat:

maalaustaide

Sinikka Hurskainen on ollut monilla kuvataidekursseilla niin Suomessa, Pariisissa kuin Pietarissakin ja huomannut, kuinka monia ammatteja kurssilaiset edustavat. Hän on ollut kuitenkin ainoa, jolla on poliitikon tausta. Ilmeisesti näin on myös Naivistit Iittalassa -näyttelyssä.

Hurskainen harrasti maalaamista jo 1970-luvulla. Hän muistaa, että opiskeluaikana hän teki joulu- ja pääsiäiskortit itse. Kiinnostuttuaan myöhemmin naivismista, hän huomasi, että tavallaan hän jo nuorena korttimaalarina edusti naivismia.

Poliittisen uran aikana taideharrastukselle ei jäänyt juurikaan aikaa. Jonkin verran kuitenkin, sillä hän johti eduskunnan kuvataidekerhoa. Hurskainen oli kansanedustajana kahdessa vaiheessa, vuosina 1983–1999 ja 2003–2011. Kun hän yllättäen putosi eduskunnasta vuonna 1999, maalaaminen oli yksi tärkeä keino selvitä pettymyksestä. Vuonna 2011 hän teki jo henkilökohtaisen päätöksen poliittisen uran päättämisestä. Tilalle tuli maalaaminen.

Kun tutkii Sinikka Hurskaisen nopeasti karttunutta ansioluetteloa, tulee mieleen, että hän on siirtänyt poliitikkona omaksumansa tavoitteellisuuden ja aikatauluttamisen myös taiteen tekemiseen. Sillä tavoin saa paljon aikaan. Uskallus astua julkisuuteen on myös taiteilijan tärkeä ominaisuus. Vuonna 2016 hän pääsi Etelä-Karjalan taiteilijaseuran jäseneksi.

Vuonna 2014 Hurskainen oli maalaamassa Suomen Ateenan instituutin residenssissä. Maalaamista innoitti tutustuminen kreikkalaiseen mytologiaan, joka ei ole vain Kreikan kansallista omaisuutta, vaan kuuluu eurooppalaisen ihmisen sivistykseen ja identiteettiin. Sen jälkeen hän halusi tutkia suomalaista mytologiaa ja paneutui kansalliseepokseemme Kalevalaan. Kalevalasta hän löysi aiheita laajaan maalaussarjaan, joka oli esillä myös Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä vuonna 2017.

Nuorena taiteen harrastajana Sinikka Hurskainen ei vielä tiennyt edustavansa naivismia, mutta Kalevala-maalaukset hän toteutti jo täysin tietoisesti naivistiseen tyyliin. Samalla hän huomasi, että naivismi sopii näinkin suurten teemojen toteuttamiseen. Pääosa naivististen maalausten aiheista löytyy kuitenkin aivan toisaalta.

Naivismin tapa tarkastella elämän aivan tavallisia, arkisia asioita pilke silmäkulmassa, kiehtoo minua.